Even voorstellen

Mijn naam is Hans van Veldhuijzen, inmiddels 67 jaar jong. Ruim 6 jaar geleden ben ik voor de eerste keer aan boord gestapt van het Vakantieschip Prins Willem-Alexander. Ik ben begonnen als nautisch vrijwilliger en sinds een paar jaar ben ik ook coördinator van de nautisch vrijwilligers.

Het varen was mij niet vreemd. Al in mijn jeugd ben ik direct na mijn school begonnen met werken op de binnenvaart. Dit heb ik zo’n 8 jaar gedaan. Na mijn pensioen begon het weer te kriebelen en leek het mij leuk om weer aan boord van een schip te werken. En aan boord van het Vakantieschip was het mogelijk om vrijwilligerswerk aan boord van het schip te verrichten.

Als nautisch vrijwilliger ondersteun je de vaste bemanning. Ik help het schip vast- en los te maken. Het schip moet regelmatig worden geschrobd en de ramen moeten worden gezeemd. Maar ook kleine technische werkzaamheden voer ik uit zoals, iets ophangen of schuren en schilderen. Kortom een hele lijst die nog flink aangevuld kan worden!

Nu ik coördinator ben zorg ik er ook voor dat er voldoende nautisch vrijwilligers zijn, maak ik de planning en heb wanneer nodig contact met de andere nautisch vrijwilligers. Ook zit ik samen met de andere coördinatoren (zorg en vrijwilligers) in het kernteam en mag ik meedenken over verschillende zaken t.a.v. het Vakantieschip.

Nu in de wintermaanden ligt het schip stil, maar dan wordt er wel hard gewerkt, de zogeheten winterwerkzaamheden. Denk hierbij aan algeheel onderhoud, zoals het vernieuwen van de verlichting, ontkalken van kranen, nieuwe batterijen in alle kluisjes en ga zo maar door.

Mijn vrijwilligerswerk aan boord bevalt goed, het is voor een goed doel, je hebt wat om handen en je bent zogezegd van straat af, of achter de begonia’s vandaan. Maar het is vooral gezellig, je bent nooit alleen er zijn altijd wel gasten of bemanning in de buurt en als kers op de taart kom ik op veel verschillende plekken.

Op dit moment hebben wij voldoende nautisch vrijwilligers. Maar lijkt het je wat om bij ons aan boord te komen werken als bijvoorbeeld facilitair vrijwilliger? Kijk dan hier!