Stichting Varende Recreatie bestaat 50 jaar!

 

De Stichting Varende Recreatie bestaat 50 jaar!

Op 20 december 1972 werd de Stichting Varende Recreatie opgericht.  De Stichting is ontstaan vanuit de samenwerking tussen verschillende verpleeghuizen die in de jaren 1960 tot 1970  gezamenlijk vaarvakanties organiseerde voor hun patiënten.  Zij huurden hiervoor het schip de Kasteel Staverden van de Holland Veluwe Lijn. Zij huurden bedden en andere hulpmiddelen van het Rode Kruis, zodat iedereen mee kon op het schip. Maar op een gegeven moment werd dit te duur en werd het schip wel erg gedateerd. De verpleeghuizen hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en hebben gezamenlijk de Stichting Varende Recreatie opgericht. Het belangrijkste doel van de Stichting was en is dat nog steeds…  vaarvakanties met het Vakantieschip Prins Willem-Alexander organiseren voor ouderen, zieken en gehandicapten.

Tot drie jaar terug heeft de Stichting het Vakantieschip altijd verhuurd aan (thuis)zorginstellingen en reisorganisaties die zich specialiseren in vakanties voor mensen met een handicap. Maar omdat ook de Stichting graag mee gaat met haar tijd, worden er vanaf 2021 ook individuele vakanties georganiseerd. De Stichting zag namelijk dat de vraag naar aangepaste vaarvakanties steeds groter wordt. Voor de reguliere cruiseschepen is het vaak lastig om mensen mee te nemen die in een rolstoel zitten of gebruik maken van een rollator. Maar voor het Vakantieschip is dit geen enkel probleem. Het schip is namelijk volledig aangepast. Brede gangen, voldoende ruimte in de badkamer en liften waar je zelfs met een bed in zou kunnen.

Het eerste jaar werden er voorzichtig twee individuele vakanties georganiseerd. In 2022 waren dit al zeven vakanties en in 2023, het jubileumjaar, worden er tenminste 10 vakanties georganiseerd. En wordt het seizoen zelfs gestart met een 9 daagse riviercruise!

Ondanks alle uitdagingen van de afgelopen jaren en er ook in de toekomst nog lastige uitdagingen zijn, ziet de Stichting de toekomst positief tegemoet. Zolang er mensen zijn die niet zo makkelijk op vakantie kunnen is het belangrijk dat de Stichting Varende Recreatie vakanties blijft organiseren met het Vakantieschip Prins Willem-Alexander.

Ook geïnteresseerd in een vakantie met het Vakantieschip?

Kijk hier voor meer informatie