Voor de eerste keer mee als vrijwilliger!

Op een zondagochtend stap ik enigszins zenuwachtig aan boord van het Vakantieschip Prins Willem Alexander. Ik vaar deze week voor het eerst mee als facilitairvrijwilliger. Twee weken eerder belde Arja (vrijwilligers coördinator): “Hannie, je hebt je net opgegeven als vrijwilliger. Om maar met de deur in huis te vallen… Kun je over twee weken met ons mee?”

En hier ben ik dan. Aan boord van het Vakantieschip!

Mijn liefde voor varen en op het water zijn is groot. In het verleden heb ik zomers lang, lesgegeven op een zeilschool in Friesland en het werken in groepen is mij vertrouwd. Ik verwacht dus eigenlijk niet anders dan dat dit een week wordt waar ik met volle teugen van ga genieten. Mijn werkgever (ABNAMRO) stelt aan elke werknemer 5 dagen per jaar beschikbaar. Dit is tijd waarin je kunt investeren in jezelf, in een ander of in de maatschappij. Als ik mijn manager uitleg wat ik wil gaan doen, krijg ik een zeer enthousiaste reactie en de goedkeuring om te gaan.

 Wat is Nederland vanaf het water toch mooi! 

Het schip wordt door ons tot in de puntjes klaargemaakt. Zodat we zondagmiddag de gasten een warm welkom kunnen geven. En dan begint de reis, op naar Schoonhoven de zilverstad aan de Lek. Zo’n afvaart van een groot schip is toch altijd imposant om mee te maken. En van trossen die losgegooid worden, gaat mijn hart vanzelf wat sneller kloppen, varen is zo verschrikkelijk leuk! Tijdens het varen ontbijten de gasten en drinken daarna koffie in de salon. Er wordt geluncht, gepraat en sommige gasten zijn aan het puzzelen. En anderen genieten met volle teugen van het voorbijglijdende landschap.

Hoe zag mijn week eruit?

Als vrijwilliger help je mee met het klaarzetten van de maaltijden, ruim je op na afloop, breng je koffie rond, maak je praatjes met de gasten, doe je de afwas etc. (en ja ook toiletten schoonmaken hoort erbij). Alle middagen meren we aan in de haven van een van de prachtige vestingstadjes die we deze reis aandoen. Zo pik je tijdens zo’n reis ook nog wat geschiedenis van Nederland mee. De gasten gaan met hun begeleiders aan de wandel en zelf kun je op dat moment ook even met de andere vrijwilligers passagieren.

Elke ochtend voor het werk begint ga ik even het dek op ga om een mooie zonsopkomst te zien.

De gasten ontroeren mij door de gesprekjes die je met hen aanknoopt en doordat je merkt hoe dankbaar ze zijn voor die vakantieweek op het schip. Ik denk nog lang met een warm gevoel terug aan deze week, die absoluut ‘smaakt naar meer’.

Ik hoor een van de ervaren vrijwilligsters nog zeggen aan het begin van de week: “aan het eind van de week zijn we EEN grote familie”. Dat kan ik nu volledig beamen!

Hannie Wielens

 

Wil je ook mee met het Vakantieschip? Kijk dan hier voor meer informatie

Of bekijk onze diverse vacatures voor vrijwilligers